tirsdag 17. januar 2012

Hjemmelaget surkål

Å lage hjemmelaget surkål er enkelt men det tar noe tid da det skal stå og koke en times tid. Til gjengjeld er det utrolig mye bedre enn kjøpesurkål.
Når jeg lager surkål fyller jeg alltid opp den store kjelen min, rommer ca ett stort kålhode. Som jeg skriver i flere oppskrifter så er det like greit å lage mye når man først lager det og fryse ned i passe store posjoner. På den måten blir det svært enkelt å lage middag neste gang.

Melange
Finhakket kål
Karve
Salt
Mel
Vann
Eddik 35%
Sukker

Legg noen klatter melange i bunnen av kjelen. Legg så finhakket kål, mel, karve og salt lagvis. Fyll på vann. Det skal være så mye vann at når man skakker litt på kjelen skal man se vannet innved kanten av kjelen. Om man har tatt for lite eller for mye vann justerer man det underveis ved at man fyller på med kokende vann hvis det virker litt for tørt underveis, eller tar av lokket den siste tiden om man ser det blir litt for vått.
Kokes ca 1 time. Vri frem og tilbake på kjelen av og til for å hindre at det brenner seg i bunnen. Pass på at vannet ikke koker bort.
Smak på kålen at den smaker litt salt før du smaker til med et par ts sukker og en kork eller to eller tre med eddik.

Har lært av mamma at det skal være brun eddik i surkålen. Slik har det liksom bare alltid vært. Ikke sikkert det spiller noen rolle om man tar blank. Men vi begynner å gå tom for brun eddik 35% begge to og den ser ut til å være nesten umulig å få tak i. Sist vi fikk tak i den var på Halvorseth landhandel som er lagt ned. Har du sett den et sted så legg inn en kommentar. Blir veldig glad om den fortsatt er å få tak i.

1 kommentar:

  1. Kjempe fint å se en oppskrift på hjemmelaget surkål uten epler eller eple juice. Jeg pleier å bruke litt svinespekk i mellom lagene av kål.Surkålen blir litt rundere i kanten og passer godt til ribba og andre godsaker året rundt

    SvarSlett